Κλασική & Κλινική Δερματολογία

Γκριγκόριαν Σοφία στη Νέα Σμύρνη

Και στον τομέα της κλασικής δερματολογίας, η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Σοφία Γκριγκοριάν, με έδρα της τη Ν. Σμύρνη, διαθέτει πλούσια πείρα σε αντιμετώπιση σχετικών περιστατικών και κυρίως την υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση για την άμεση, έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

 Στις παθήσεις της λεγόμενης κλασικής δερματολογία, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Ακμή – Θεραπεία ουλών ακμής
  • Δερματοσκόπηση – Χαρτογράφηση σπίλων
  • Μυκητιάσεις
  • Έκζεμα
  • Ψωρίαση
  • Παθήσεις νυχιών

 Η γιατρός είναι στη διάθεσή των ασθενών της για να γνωματεύσει με ακρίβεια και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και εξελιγμένες μεθόδους για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών στο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο της!

Κλασική δερματολογία

Η Δρ. Σ. Γκρίγκοριαν είναι άρτια καταρτισμένη με πολυετή εμπειρία στην κλινική δερματολογία, αφροδισιολογία και παιδοδερματολογία.

Αφροδισιολογία

  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
  1. Κονδυλώματα
  2. Μολυσματική τέρμινθος
  3. Μαλακό έλκος
  4. Σύφιλη, HIV-AIDS
  5. Ψώρα, φθειρίαση εφηβαίου
  6. Γονοκοκκικά και μη γονοκοκκικά αφροδίσια νοσήματα
  •  Μυκητιάσεις

Παιδοδερματολογία

  1. Αιμαγγειώματα στα παιδιά
  2. Τριχοειδείς δυσπλασίες (Port-Wine Hain) – η αντιμετώπιση είναι με laser
  3. Λεύκη
  4. Ψωρίαση στο τριχωτό, στα νύχια, στο σώμα
  5. Ατοπική δερματίτιδα
  6. Φθειρίαση
  7. Αυτοάνοσα νοσήματα
  8. Σπίλοι στα παιδιά / ελιές
  9. Υπερτρίχωση στα παιδιά
  10. Μυρμηκιές στα παιδιά
  11. Μολυσματική ..μινθος στα παιδιά
  12. Μυκητιάσεις στα παιδιά

Κλινική δερματολογία

Η κλινική δερματολογία ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων που μπορεί να οφείλονται σε μολύνσεις, κληρονομικότητα, ψυχολογικούς ή περιβαλλοντικούς  παράγοντες . Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να εμφανιστούν τόσο σε ενήλικα άτομα όσο και σε παιδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία δερματική πάθηση μπορεί να υποδηλώνει ένα ευρύτερο πρόβλημα υγείας, γι αυτό είναι απαραίτητο να καταφεύγουμε στο δερματολόγο με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Οι πιο διαδεδομένες δερματικές παθήσεις είναι οι παρακάτω:

Ακμή

Η ακμή αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία επίσκεψης εφήβων στο δερματολόγο. Η ακμή είναι νόσος  του δέρματος που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος, καθώς και μια ποικιλία βλαβών στο πρόσωπο και το σώμα. Η ακμή προκαλείται από την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, σε συνδυασμό με την απόφραξη του εκφορητικού τους πόρου. Στην ακμή συμβάλλει και ο αποικισμός του δέρματος με το μικρόβιο Propionibacterium Acnes.

Έκζεμα

Το έκζεμα (δερματίτιδα) είναι μία από τις συνηθέστερες δερματολογικές παθήσεις και αποτελεί μία φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος που μπορεί να προκληθεί από μία σειρά παραγόντων. Τα συνήθη συμπτώματα του εκζέματος είναι το οίδημα, η ερυθρότητα του δέρματος, ο κνησμός και η απολέπιση του δέρματος. Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό.

Μυκητίαση δέρματος

Η μυκητίαση δέρματος είναι μία λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από διάφορα είδη μυκήτων και εκδηλώνεται αρχικά με την ανάπτυξη κηλίδων με ποικίλη απολέπιση σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στο τριχωτό της κεφαλής, στο σώμα, στην περιοχή των μηρών και των γεννητικών οργάνων, στα άκρα ή στα νύχια. Συνήθως, οι μύκητες στο δέρμα, έχουν σχήμα στρογγυλό άσπρου, κόκκινου ή καφέ χρώματος και προκαλούν κνησμό. Η ανάπτυξη του μυκήτων ενισχύεται υπό την επίδραση κάποιων παραγόντων, όπως η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών, ο διαβήτης, οι συχνές ενδοκολπικές πλύσεις, το σπιράλ, η εγκυμοσύνη, η ελλιπής υγιεινή και η λήψη κορτιζόνης. Κάποιες μορφές μυκητιάσεων μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής, μέσω της χρήσης μολυσμένων αντικειμένων, όπως χτένες, πετσέτες, πλάτες καθισμάτων, καθώς και μέσω της θάλασσας ή της πισίνας, εξαιτίας της υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων.

Μύκητες νυχιών

Οι μύκητες νυχιών είναι μία λοίμωξη που συχνά προσβάλλει νύχια χεριών και ποδιών και οφείλεται σε μικροοργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των μυκήτων (δερματόφυτα και βλαστομύκητες). Οι μύκητες νυχιών μπορεί να προσβάλλουν όλα τα μέρη του νυχιού, όπως τη μήτρα, την κοίτη, καθώς και το ίδιο το νύχι. Οι μύκητες νυχιών οδηγούν σε αλλαγές στο χρώμα και στο σχήμα του νυχιού και συχνά σε παραμόρφωση αυτού. Σαν νόσος η ονυχομυκητίαση δεν απειλεί τη γενικότερη υγεία μας, αλλά αν παραμεληθεί, οι μύκητες νυχιών προκαλούν έντονες βλάβες στα νύχια χεριών και ποδιών.

Επιχείλιος έρπης

Ο επιχείλιος έρπηςείναι μια μόλυνση που οφείλεται σε ιό, ο οποίος μεταδίδεται με δερματική επαφή και παραμένει στον οργανισμό μας σε λανθάνουσα μορφή εφ όρου ζωής.  Εμφανίζεται ως μια ή περισσότερες φυσαλίδες με διαυγές υγρό στην περιοχή των χειλιών. Μερικές φορές πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος μπορεί να παρατηρηθεί αίσθημα κνησμού  και καυσαλγία. Οι φυσαλίδες σπάνε σχηματίζοντας εφελκίδα και επέρχεται ίαση μετά από έναν κύκλο 5-6 ημερών. Πρόκειται για πολύ συνηθισμένη κατάσταση και υπολογίζεται ότι το 70-80% των ενηλίκων έχουν προσβληθεί από αυτή.

Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές (ή μυρμηκιές) είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV). Πάνω από 70 είδη HPV ιών έχουν ενοχοποιηθεί για μυρμηγκιές. Πιστεύεται ότι συγκεκριμένοι τύποι ιών προκαλούν μυρμηγκιές σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι μυρμηγκιές, αν και καλοήθης κατάσταση, προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς καθώς μπορεί να πονάνε ή και να αιμορραγούν, ενώ αν οι μυρμηγκιές εντοπίζονται στα πόδια μπορεί να δυσχεραίνουν τη βάδιση Μυρμηγκιές συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο.

Σπίλοι

Οι σπίλοι (κοινώς γνωστοί ως ελιές) αποτελούν την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα.  Οι σπίλοι υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι σπίλοι παρουσιάζονται από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (επίκτητοι σπίλοι). 

Οι σπίλοι μπορούν να εμφανισθούν οπουδήποτε στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο είναι πιο συχνοί στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο αριθμός και το είδος των σπίλων εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα), ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους.

Μελάνωμα

Ο πιο επιθετικός τύπος καρκίνου του δέρματος . Είναι σχετικά συχνός και μεταστατικός καρκίνος που προσβάλει τα εσωτερικά όργανα και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα διατρέχεται κίνδυνος για την ζωή του ασθενούς, να εισβάλει στον υγιή ιστό και να δώσει μεταστάσεις.

Το μελάνωμα εμφανίζεται συνήθως πάνω σεπρουπάρχωντα εκ γενετής σπίλο (ελιά), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και de novo όχι δηλαδή πάνω σε προϋπάρχουσα βλάβη στο δέρμα.

Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα σε ανοιχτόχρωμα άτομα με ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια που δεν μαυρίζουν εύκολα, αλλά καίγονται κατά την έκθεσή τους στον ήλιο (φωτότυπος Ι).

Καρκίνος του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα κακόηθες νεόπλασμα που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας.  Οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με πιο επικίνδυνη την UVB. Υπάρχει όμως και κληρονομική προδιάθεση. Παρά το γεγονός ότι στο 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο πρόσωπο στα χέρια και στον λαιμό, δηλαδή σε σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με υψηλότερη συχνότητα την 20ετία μεταξύ των 40 και 60 ετών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων δερματικού καρκίνου σε νεότερα άτομα. Έτσι, οποιοδήποτε ασυνήθιστο ογκίδιο ή πληγή που δεν κλείνει στο δέρμα και επιμένει για περισσότερο από 3 μήνες, θα πρέπει να θεωρείται δερματικός καρκίνος μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη δερματικού καρκίνου είναι ο τύπος του δέρματος και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και φακίδες, έχουν σπίλους (ελιές), εκτίθενται συχνά στον ήλιο, έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος ή έχουν λάβει θεραπευτική αγωγή με ακτινοβολία, κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από δερματικό καρκίνο.

Η καλύτερη προφύλαξη για τα άτομα που κινδυνεύουν είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρήση κατάλληλων ρούχων και προστατευτικών αντηλιακών κρεμών.

Η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος μπορεί να γίνει με την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της δερματικής αλλοίωσης και της εξέτασης των κυττάρων της στο μικροσκόπιο (βιοψία). Η ιστολογική εξέταση αποτελεί τη βάση για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι χρόνια αυτοάνοση δερματική νόσος που αφορά περίπου 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού που κληρονομείται. Η ψωρίαση  παρουσιάζεται συνήθως ως ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από ασημί κλίμακες, οι οποίες αποσπώνται από το δέρμα. Εμφανίζεται κυρίως στα γόνατα και τους αγκώνες, τα νύχια και στο τριχωτό της κεφαλής, προσβάλλοντας έτσι σχεδόν όλο το σώμα. Εμφανίζετε σε διάφορες μορφές και σε διάφορες ηλικίες.

Λεύκη

Η λεύκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση κληρονομική δερματοπάθεια που χαρακτηρίζετε με την σταδιακή απώλεια των μελανινοκυττάρων τα οποία διασφαλίζουν το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος. Εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων  σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, οι μασχάλες, γύρω από το στόμα, τα μάτια και τα γεννητικά όργανα. Επίσης, λεύκη μπορεί να εμφανιστεί και σε σημεία τραυματισμού του δέρματος από διάφορες αιτίες (φαινόμενο Koebner).

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *